Merinovilla materiaalina - merinovillan ominaisuudet ja hoito-ohjeet

Merinovilla on nostanut suosiotaan vuosien varrella ensin kerrastoissa ja alusvaatteissa, sitten asusteissa ja nykyään myös trendikkäissä asuissa. Gugguun suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat lasten merinovillapipot ja muut merinovillaiset asusteet ja mallistoissamme on nähty myös aikuisten vaatteita merinovillasta neulottuna, kuten syksyn 2019 merinovillamekot.

Tässä artikkelissa käsittelemme tätä suosittua materiaalia. Artikkelissa kerromme käyttämästämme merinovillasta ja sen matkasta Gugguun asusteiksi. Kerromme myös merinovillan ominaisuuksista ja annamme parhaat vinkit merinovillavaatteiden huoltamiseen niin, että vaatteet ja asusteet pysyvät hyvinä pitkään. Löydät siis vastaukset kysymyksiin, kuten...

Lasten merinovillapipo on täydellinen lämmittämään talvella

Mitä on merinovilla?

Merinovilla on erityistä villaa, jota saadaan Merinolampaista. Toisin kuin muut lampaat, Merinolampaat tuottavat vain alusvillaa, kun taas muut lampaat tuottavat alusvillan lisäksi päällysvillaa. Alusvilla on pehmeämpää, kun taas päällysvilla on karkeampaa ja pidempää. Merinolampaita kasvatetaan erityisen paljon Uudessa-Seelannissa ja Australiassa ja suurin osa merinovillasta tuleekin näistä maista. Merinolampaita ja merinovillaa on arvostettu jo vuosisatojen ajan - eikä syyttä!

Käytämme Gugguun tuotteissa Uusi-Seelantilaista eettisesti kerittyä, mulesing-vapaata merinovillaa, joka sitten valmistetaan langaksi Saksassa. Saksasta lanka tulee Suomeen pieneen neuleita valmistavaan tehtaaseen, jossa siitä sitten valmistuu esimerkiksi rakastettuja pipoja ja huiveja.

Lasten valkoinen toppatakki ja musta merinovillapipo ilman tupsuja

Mikä tekee merinovillasta erityistä? Miksi valita merinovilla?

Merinovilla poikkeaa tavallisesta villasta: merinovillan kuidut ovat huomattavasti ohuempia ja pidempiä verrattuna perinteiseen villaan. Kuidun pituus ja paksuus vaikuttaa sen ihotuntuun; lyhyempi ja paksumpi tavallinen villakuitu tuntuu monesti iholla ikävän kutittavalta. Merinovillan kuitu onkin pitkä ja huomattavasti ohuempi ja täten pehmeämpi. Tämän ansiosta merinovilla sopii monesti myös sellaisille ihmisille, jotka välttelevät villoja kutittavan ominaisuuden takia. Merinovilla tuntuu iholla enemmän puuvillalta, mutta se pitää sisällään kaikki mahtavat villan ominaisuudet!

Vaikka merinovilla onkin yleensä laadukas materiaali, on sitäkin tarjolla erilaisissa laaduissa. Kuidun pituus on selkeä merkki laadusta - mitä pidempi kuitu, sitä laadukkaampi materiaali. Käyttäjänä tämän tunnistaa ihotunnusta - lyhyt kuitu tuntuu enemmän perinteiseltä villalta, pitkä kuitu muistuttaa puuvillaa.

Merinovilla on lämmittävä materiaali. Tämä perustuu kuiduissa oleviin pieniin ilmataskuihin, jotka pitävät kehon lämpöä ja täten auttavat pysymään lämpimänä. Hikoillessa merinovilla imee ja vapauttaa kehosta vapautuvat vesihöyryn ilmaan, eli vaikka hikoilet tai kastut, merinovilla pitää sinut silti lämpimänä.

Merinovilla sisältää myös antimikrobisia ominaisuuksia, eli sen kanssa ei siis tarvitse huolehtia tunkkaisesta tuoksusta hikoilunkaan jälkeen. Hengittävyys myös vähentää ikävien hajujen tarttumista.

Kaunis lasten valkoinen toppatakki ja beige merinovillapipo tekoturkustupsuilla

Merinovillan puhdistus ja huolto

Merinovillaa kannattaa hoitaa rakkaudella - kun huolehdit merinovillaisista vaatteista ja asusteista niiden ansaitsemalla huomiolla, saat nauttia materiaalin hyödyistä vuosia! Merinovillan puhdistaminen ja huolto on helppoa, kunhan muistat muutaman muistisäännön.

 • Tuuleta! Tuulettaminen on villavaatteen pikafreesaus. Tuulettaminen tai pakastaminen raikastaa vaatteen helposti eikä rasita sitä, jolloin vaate pysyy kauniimpana pitempään.
 • Ei konepesua. Suosittelemme skippaamaan pyykkikoneen ja pesemään merinovillaiset vaatteet käsin. Käytä mieluiten kädenlämpöistä tai viileää vettä, jotta materiaali ei kutistu. Älä liota merinovillaa pitkiä aikoja. 
 • Pesuaineet. Älä käytä huuhteluainetta tai tuotteita, jotka sisältävät valkaisevia ainesosia. Nämä materiaalit vaikuttavat kuituihin negatiivisesti ja poistavat merinovillan hyötyjä. Muista käyttää mietoja, hellävaraisia pesuaineita.
 • Älä kuivaa kuivausrummussa. Ilmakuivaus varjoisassa ja viileässä on paras vaihtoehto. Merinovilla venyy käytössä, joten vaatteet voi kuivata vaakatasossa turhan venymisen välttämiseksi.
 • Kuosittele vaatteet kosteana. Muista kevyt ote - älä venytä vaatteita turhaan.
 • Silitä tarvittaessa matalalla lämmöllä. 
 •  

  Näillä helpoilla säännöillä huollat merinovillaiset vaatteet ja pidät ne pitkäikäisinä.


  Jätä kommentti

  Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.