Miten valmistautua lapsen kanssa ensimmäiseen yökyläilyyn?

Muistatko vielä lapsuudestasi ensimmäisen kerran, kun menit yökylään ystäväsi luokse? Se oli seikkailu täynnä odotuksia ja ilmassa leijuvaa kuplivaa jännitystä! Muistat varmaan kun pyysit vanhemmiltasi lupaa yökyläilyyn ja pakkasit pienen matkalaukun valmiiksi yökyläilyä varten?

”Oli hämärtyvä iltapäivä, kun äitini auttoi minua valmistautumaan ensimmäiseen yökyläilyyni ystäväni luona. Olin innoissani ja jännittynyt! Pakkasimme mukaani lempiyövaatteeni sekä lempileluni, ja valitsin mukaani uudet lakanat, jotka olin saanut joululahjaksi. Ne saivat tuntemaan oloni turvalliseksi, sillä yökyläily jännitti minua hieman.

Kun saavuin ystäväni luokse, puimme melkein heti pehmeät yöpuvut päällemme. Ne olivat samanlaiset, eri väriset vain! Kikatimme katsoessamme toisiamme peilistä. Kuiskasin ystävälleni: ”Olemme ihan kuin kaksoset!"

 

Meillä oli ilta täynnä hauskoja hetkiä! Pelasimme lautapelejä, täytimme ystäväkirjaa ja saimme juoda isot kupit lämmintä kaakaota. Pursotimme salaa kermavaahtoa kaakaomukeihin monta kertaa! Kun ilta alkoi hämärtyä, laitoimme ystäväni äidin kanssa lakanat paikoilleen ystäväni sängyn viereen patjalle. Näytin ystävälleni vaaleanpunaista unimaskia, jonka olin saanut lahjaksi mummiltani. Pehmeissä lakanoissa, lempiyöpuvussani, unimaski silmilläni uni tuli nopeasti, vaikka ennen nukahtamista kuiskimme peiton alla toisillemme uusimmat salaisuutemme.”

Ensimmäinen yökyläily ilman vanhempia voi olla lapselle jännittävä, uusi tilanne. 
Tässä muutamia vinkkejä miten valmistautua lapsen kanssa yökyläilyyn niin, että kaikki sujuu hyvin ja yökyläilystä jää mukavia muistoja.

1. Puhu lapsen kanssa yökyläilystä etukäteen. Keskustele lapsen kanssa yökyläilystä ja kysy, mitä hän odottaa yökyläilyltä. Kuuntele hänen ajatuksiaan ja odotuksiaan! Tämä keskustelu auttaa lastasi tuntemaan olonsa mukavaksi ja kuulluksi.

2. Valitkaa tuttu paikka. Ensimmäisellä yökyläilykerralla on hyvä valita paikka, joka on lapselle jo ennestään tuttu ja turvallinen. Usein sukulaisen tai hyvän ystävän koti on hyvä vaihtoehto, koska lapsi tuntee siellä olonsa tutuksi ja tervetulleeksi.

3. Anna lapsen valita mukaan tuttuja esineitä. Lapsi voi valita mukaan muutamia tuttuja leluja tai pehmoleluja, jotka tuovat hänelle turvallisuuden tunnetta ja voivat rauhoittaa lasta tehden yökyläilystä mukavemman.

4. Varustaudu yöpymistarvikkeilla. Pidä huolta, että lapsella on kaikki tarvittava mukavaan yöpymiseen. Pakatkaa mukaan mukava ja pehmeä yöpuku, unilelu, ja tarvittaessa yövalo ja omat lakanat. Tämä auttaa luomaan lapselle turvallisen ja miellyttävän nukkumisympäristön.

5. Varmista turvallisuus. Keskustele lapsen kanssa siitä, miten hän voi ottaa yhteyttä kotiin, jos hänellä tulee ikävä yllättäen. Varmista, että lapsi tietää, miten soittaa puhelimella tai jutella yökyläilypaikan aikuisten kanssa tarvittaessa.

6. Ole kärsivällinen. Anna lapselle aikaa sopeutua uuteen ympäristöön ja tilanteeseen. Ensimmäisellä kerralla jännitys voi saada aikaan koti-ikävän ja lapsi haluaakin palata kotiin. Vähitellen yökyläilyjen toistuessa, lapsi rentoutuu eikä ikävä enää yllätä.

7. Anna positiivista palautetta. Kannusta lasta olemaan rohkea ja kehu häntä onnistumisista yökyläilyn aikana!
 
Lapsille ystävien kanssa yökyläily on enemmän kuin vain yö vieraspaikassa. Se on mahdollisuus luoda muistoja ja vahvistaa ystävyyttä. Yövaatteet ja lakanat ovat osa lasten yhteisiä yökylämuistoja. 
Gugguun lakanat on valmistettu laadukkaasta ja ylellisen tuntuisesta puuvillasatiinista. Lakanasetti sisältää pussilakanan sekä tyynyliinan. Pussilakana on valittavissa koissa Baby, Junior tai Adult.
Pehmeitä, laadukkaita yöpukuja on saatavilla useita eri malleja, harmonisen kauniissa väreissä sekä printeissä. Yöpuvut sekä lakanat ovat myös ihana lahjaidea pienelle tai isommalle lapselle!
Tutustu yöpukumallistoon ja ihastu!