Lasten toppavaatteet - Ominaisuudet ja oikean koon valinta

Toppavaatteet ovat tärkeä osa lasten vaatekaappia etenkin täällä pohjolassa. Ulkoleikit, lumileikit, pulkkamäet ja lumiukkojen rakentelut tekevät pimeästä talvesta hieman hauskemman ja pitkien, kylmien kuukausien aikana laadukkaat toppavaatteet ja suojaavat asusteet ovatkin vaatekaapin kulmakivi.

Lasten laadukkaat toppavaatteet Gugguulta

Tässä artikkelissa käymme läpi usein kysyttyjä kysymyksiä toppavaatteista, kuten: 

Toppavaatteiden pesu ja huolto

Vaatteiden huolellinen ylläpito auttaa pitämään ne käytössä mahdollisimman pitkään. Koska turhia pesuja on hyvä välttää, kannattaa yksittäiset tahrat pyyhkiä kostealla liinalla tai pestä ne pois käsin altaassa kastelemalla vain tahran alue. Tämä vie lian pois ja säästää samalla vaatetta. Kun tarve kunnon pesulle tulee, voit pestä Gugguun toppavaatteet huoletta kotona pyykkikoneessa. 

Gugguun toppavaatteiden pesu

Toppavaatteet kannattaa pestä väljästi, eli pese ne itsekseen. Poista tekoturkissomisteet vaatteesta ennen pesua. Vaate pestään oikein päin, älä siis käännä sitä nurin. Sulje vetoketju ja napita napit. Käytä 40°C pesuohjelmaa. Käytä ainoastaan pyykinpesuainetta, älä siis käytä huuhteluainetta tai muita lisätuotteita ja muista varmistaa, että pyykinpesuaine ei sisällä valkaisevia ainesosia. Kun pesu on valmis, asettele vaate kuivumaan vaakatasoon esimerkiksi pyykkitelineen päälle niin, että se pääsee kuivumaan ilmavasti. 

Gugguun toppavaatteiden lämpökäsittely

Gugguun ulkovaatteissa on vettä hylkivä pinta. Tätä vedenhylkivyyttä kannattaa ylläpitää tekemällä vaatteille lämpökäsittely vähintään kuuden pesun välein. Lämpökäsittely aktivoi vettä hylkivän pinnan. Lämpökäsittely on hyvin yksinkertainen: kuivaa vaate matalalla lämmöllä kuivausrummussa oikein päin tai silitä tuote matalalla lämmöllä.

Millaisista materiaaleista toppavaatteet valmistetaan

Gugguun toppavaatteissa on kolme kerrosta: päällysmateriaali, vanukerros ja satiinivuori. 

Päällysmateriaali

Toppavaatteiden päällysmateriaali on vastuussa vaatteen hengittävyydestä sekä tuulelta ja vedeltä suojaamisesta. Olemme valinneet materiaalin ja sen toimittajan huolellisesti - se on eurooppalaisen toimittajan tarjoama ekologinen vaihtoehto. Materiaalissa käytetty kalvo on optimaalisesti hengittävä <12 (m2Pa/W) ja se ei sisällä PTFEta, eli polytetrafluorieteenia tai PFCta, eli perfluorattuja yhdisteitä. Lisäksi materiaali on valmistettu Öko-Tex Standard 100 –sertifikaatin mukaan. Tämä sertifikaatti takaa, että tuotteesta ei ole haittaa terveydelle. Kankaan vedenkesto on saatu aikaan ympäristöystävällisellä Bionic-Finish® Eco viimeistelyllä. Kankaan valmistaja on sertifioitu BLUESIGN® järjestelmäkumppani. Voit lukea lisää Öko-Tex Standard 100-ja BLUESIGN® sertifikaatista täällä.

Päällysmateriaali on kolmikerroksinen: ensimmäinen kerros on 100% kierrätettyä polyesteria, kalvo on 100% kierrätyskelpoista polyesteria, ja kolmas kerros on 100% kierrätettyä polyesteria.

Muut ominaisuudet:
 • Vesipilari: < 20 000 mm
  • Vesipilari (tai vesipatsas) kertoo vedenpitävyyden tasosta. Korkea arvo viittaa korkeaan vedenpitävyyteen. 20 000 mm vesipilari tarkoittaa, että tuote kestää 20 metrin vedenpaineen ilman, että vesi tulee kankaasta läpi - se on siis todella korkea ja kestääkin jatkuvaa, kovaa sadetta hyvin.
 • Hankauksenkesto: 40 000 (70 000 EN ISO 12947-2)
  • Hankauksenkestoa mitataan Martindale-testin avulla. Ulkovaatteissa hankauksenkesto on yleensä yli 20 000, Gugguun ulkovaatteissa se on 40 000, eli erittäin kestävä.
 • Tuulenpitävä: 100%
 • Heijastimet: Ulkovaatteista löytyy heijastavia yksityiskohtia ja lisäksi toppavaatteiden mukana tulee erillinen Gugguu-heijastin.

Vanukerros

Toppavaatteissa on käytetty laadukasta Hi-Therm Eco vanuaHi-Therm Eco Vanu on erinomainen eristäjä, sillä se on todella kevyt ja ohut, mutta silti tehokas. Näin ollen toppavaatteesta ei tule raskas ja epämukava, vaan sitä on miellyttävä käyttää. Vanun tehtävä on pitää kehonlämpö toppavaatteen sisällä, kuitenkin niin, että vaate ei tunnu tukalalta. Vanu on valmistettu polyesterista. 

Vuori

Kauniin ulkonäön lisäksi Gugguun toppavaatteista löytyvä satiinipolyester-vuori on myös toiminnallinen. Sen on liukuva pinta helpottaa pukemista, joka on tärkeää varsinkin haalareissa. 

Päällysmateriaalin, vanukerroksen ja vuorin lisäksi toppavaatteissa on irrotettava tekoturkissomiste. Sen materiaalit ovat 48% MOD, 40% PAC, 12% PES. Tekoturkissomistetta voi freesata harjaamalla.

Gugguun toppavaatteissa on ylellinen satiinivuori

Gugguun toppavaatevalikoima

Gugguun valikoimasta löydät erilaisia toppavaatteita eri ikäisille lapsille erilaisiin tarpeisiin. Materiaalit ovat kaikissa toppatuotteissa samat, mutta teknisissä ominaisuuksissa on eroja.

Lämpöpussi

Vaunuihin ja rattaisiin tarkoitettua lämpöpussia löytyy sekä yksivärisenä, että kuviollisena. Lämpöpussi suojaa kylmältä, vedeltä ja tuulelta ja se on helppo kiinnittää vaunuihin. Malli on suunniteltu universaaliksi niin, että se sopii suurimpaan osaan markkinoilla olevia vaunuja, rattaita ja turvakaukaloita. Saumat eivät ole teipatut.

C’moon Toppahaalari

Alkuperäinen Gugguun toppahaalari sopii vauvoille ja sitä löytyy koosta 62 cm kokoon 74 cm asti. C’moon Toppahaalari eroaa isommille taaperoille tarkoitetusta North Toppahaalarista muutamilla teknisillä ominaisuuksilla: C’moon Toppahaalarin resorit ovat pehmeät ja leveät, lahkeissa ei ole jalkalenksuja ja haalarin saumat eivät ole teipatut.

C’moon Toppatakki

C’moon toppatakkia löytyy koosta 80 cm kokoon 152 cm asti. Tässä takissa on teipatut saumat, isot taskut ja pehmeät resorit hihoissa. 

North Toppahaalari

North Toppahaalari on saatavilla koissa 80-110 cm. Taaperoiden ja pikkulasten haalari on teknisempi verrattuna vauvojen C’moon Toppahaalariin. North Toppahaalarin saumat ovat teipatut, lahkeissa ja hihoissa on kuminauharesorit ja lahkeista löytyy kumilenkit.  

Print Toppahaalari

Print Toppahaalari on käytännössä kuvioitu versio North Toppahaalarista, eli haalarissa on teipatut saumat, lahkeissa ja hihoissa on kuminauharesorit ja lahkeista löytyy kumilenkit. Erona on kuitenkin kokovalikoima - Print Toppahaalaria on saatavilla jo koosta 62 cm. Erona isompiin kokoihin koissa 62-74 cm on teippaamattomat saumat.

Print Toppatakki

Print Toppatakkia löytyy koosta 80 cm kokoon 152 cm asti. Takissa on sivutaskut ja kuminauharesorit. Saumat ovat teipatut.  

Puffer Toppatakki

Puffer Toppatakki on trenssiä muistuttava pidempi toppatakki. Puffer Toppatakissa ei ole vetoketjua, vaan kaksirivinapitus ja sidottava vyö vyötärön kohdalla. Saumoissa ei ole teippauksia.

Toppavaatteiden käyttö

Sääolosuhteet vaikuttavat siihen, kannattaako päälle pukea välikauden kevyemmät ulkovaatteet vai kunnon toppavaatteet. Ulkovaatteiden alle voi helposti kerrostaa muutaman muistisäännön avulla - kerrostamalla saadaan välikauden ulkovaatteet riittämään pidempään ja toppavaatteet riittämään myös paukkupakkasilla. Siihen, milloin vaihtaa välikausivaatteista toppavaatteisiin, ei ole mitään virallista ohjeistusta. Yleensä toppavaatteet otetaan käyttöön kun ulkoilman lämpötila laskee nollaan ja sen alle. 

Kerrospukeutuminen talvella

Vaatteiden kerrostaminen on paras tapa pysyä lämpimänä niin syksyn viileydessä, kuin talven pakkasissa. Kerrostamisessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama tärkeä ohjenuora, jotta se toimii - minkä tahansa vaatteiden päällekkäin pukeminen ei nimittäin riitä.

Tyypillisesti kerroksia on kolme: aluskerros, välikerros ja kuorikerros. 

Aluskerros

Aluskerros pitää sisällään ihoa vasten olevat kankaat. Tämä tarkottaa alusvaatteita, sukkia sekä mahdollista aluskerrastoa. Aluskerrokseen ihanteellisia materiaaleja ovat villa, merinovilla ja silkki ja näistä valmistetut ohuet vaatteet. Nämä materiaalit hengittävät ja mikä tärkeintä, siirtävät kosteutta iholta pois, jolloin olo tuntuu kuivalta ja täten lämpimämmältä. Myös keinokuituisia aluskerroksia voi käyttää. Sen sijaan puuvillaa kannattaa välttää, sillä se ei siirrä kosteutta iholta pois, vaan imee sen itseensä, jolloin olokin tuntuu kylmemmältä. 

Välikerros

Välikerroksen tehtävä on eristää käyttäjänsä ulkoilmalta ja sitoa mahdollisimman paljon ilmaa vaatteen rakenteeseen. Välikerroksen materiaali kannattaa valita myös niin, että se siirtää kosteutta taas pois itsestään, sillä jos hiki jää kerrokseen kosteana, vaate ei enää suojaa kylmältä yhtä hyvin. Myös välikerroksessa kannattaa siis välttää puuvillaa ja valita villaa, merinovillaa tai vaikkapa fleeceä. 

Kuorikerros

Talvella toppatakki- tai haalari toimii kuorikerroksena, keväällä ja syksyllä taas välikausitakki- tai haalari. Kuorikerroksen tehtävä on suojata tuulelta, vedeltä ja pitää välikerroksen varastoima ilma sisällään. Kuorikerroksen tulee olla tarpeeksi väljä, jotta aluskerros ja välikerros mahtuvat alle. Huppu viimeistelee kuorikerroksen - sen ja kunnollisen pipon avulla myös pään alueen saa tuulen- ja vedenkestäväksi. 

Asusteet

Pää, kaula ja kädet tulee myös suojata kylmältä. Talvella merinovilla on erinomainen valinta, sillä kuten yllä on mainittu, puuvilla ei siirrä kosteutta pois iholta vaan imee sen itseensä - merinovilla sen sijaan siirtää kosteuden pois iholta ja pitää täten ihon kuivana. Useimmiten asusteiksi riittää pipo, kaulahuivi ja lapaset, mutta erityisesti paukkupakkasilla tai tuulisilla säillä suojausta voi lisätä esimerkiksi käyttämällä huppua.

Miten pukeutua todella korkealla pakkasella?

Jos pakkaslukemat nousevat tavallista korkeammille asteille, voi tavallisen kerrostamisen lisäksi lisätä ylimääräisen aluskerroksen. Ihoa lähimpänä oleva kerros on yleensä tärkeimmässä roolissa ja tuplaamalla aluskerros saadaan sidottua lisää lämmintä ilmaa kudoksiin ja tuotua täten lisää eristystä. 

Toppavaatteissa on irrotettava tekoturkissomiste

Valitse oikea koko toppavaatteista

Gugguun toppavaatteet ovat väljää mitoitusta, joten yleensä koko kannattaa valita lapsen pituuden mukaan. Koska vauvat ja taaperot kasvavat nopeasti, kannattaa muistaa lapsen kasvu talven aikana - jos siis ostat toppavaatteen pienelle lapselle ajoissa syksyllä, kannattaa ottaa sen hetkisestä vaatekoosta seuraava koko. 

Tarkista nämä asiat toppavaatetta sovittaessa:

 1. Haalaria sovittaessa tarkasta “kinnaako” haalari lapsen kyykistyessä selästä tai haarasta - jos haalari kiristää selästä tai haarasta, kannattaa valita seuraava koko.
 2. Takkia ja haalaria sovittaessa pyydä lasta nostamaan kädet ylös kohti kattoa. Jos koko on sopiva, ranteet pysyvät vaatteen alla piilossa.
 3. Haalarin lahkeen pitäisi osua kengän päälle, mutta ei maahan asti kengät jalassa. 
 4. Mahtuuko alle kerroksia? Sovittaessa ilman kerroksia toppatakissa- tai haalarissa tulisi olla noin nyrkillisen verran ylimääräistä tilaa.

Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.