Luomupuuvilla materiaalina - luomupuuvillan ominaisuudet ja hoito-ohjeet

Luomupuuvillaa näkyy yhä useammassa yhteydessä korvaamassa perinteistä puuvillaa. Luomupuuvilla tunnetaan ekologisempana ja eettisempänä vaihtoehtona perinteiselle puuvillalle. Gugguun tuotteista luomupuuvillaa löytyy laajasti - kuviolliset trikoo- ja collegetuotteet, keväisin julkaistavat puuvillaneuleet ja kuviolliset kangashatut, kuten lippikset ja lierihatut, valmistetaan kaikki GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta.

Tässä artikkelissa kerromme lisää luomupuuvillan ominaisuuksista ja eroista perinteiseen puuvillaan verrattuna. Löydät myös lisätietoa siitä, mistä Gugguun käyttämä puuvilla tulee ja sen reitistä kasvista kankaaksi. Annamme myös vinkkejä luomupuuvillasta valmistettujen vaatteiden hoitoon. 

Puuvillasta yleisesti

Puuvilla on luonnonkuitu, jota kerätään puuvillakasvien siemenhaituvista. Puuvillakasvit kasvavat lämpimissä olosuhteissa ja suurimpia puuvillan kasvattajia ovat Yhdysvallat, Kiina, Intia, Uzbekistan, Pakistan, Brasilia ja Turkki. Suurin osa maailmassa käytetystä puuvillasta on Teksasinpuuvillaa, mutta puuvillakasveja löytyy maailmasta kymmeniä lajeja. Näillä lajeilla on omia ominaisuuksia, joiden perusteella ne saattavat päätyä tiettyihin tuotteisiin.

Puuvilla on yksi eniten käytettyjä materiaaleja tekstiileissä. Sen ominaisuudet tekevät siitä täydellisen monenlaiseen käyttöön. Se on pehmeä kuitu, joka ei kutita tai ärsytä ihoa villan tavoin ja se ei ole allergisoiva, eli se on erinomainen valinta vaatteissa käytettäväksi. Puuvilla ottaa värjäyksen vastaan todella hyvin ja sillä on hyvä kyky pitää väri itsessään. Puuvillan lujuus on myös tärkeä ominaisuus, oli kyse sitten vaatteista tai sisustustekstiileistä. Vaikka se on hengittävämpi materiaali, kuin monet synteettiset kuidut, puuvilla sitoo kosteutta itseensä helposti. Tämän takia puuvillaa nähdään harvemmin esimerkiksi ulkoilukerrastoissa, joiden tarkoitus on pitää käyttäjä kuivana. Puuvillan lämmönjohtavuus on hyvä, eli se tuntuu kesällä viileältä ja talvella lämpimältä. Puuvillasta valmistetut vaatteet kestävät usein pesua hyvin, eli se on käytännöllinen materiaali lastenvaatteisiin.

Miten luomupuuvilla eroaa tavallisesta puuvillasta?

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan luomupuuvilla ja tavallinen puuvilla ovat samanlaiset. Ero on täysin viljelyssä ja materiaalin käsittelyssä. Luomupuuvilla on eettisempi ja ekologisempi valinta.

Luomupuuvillan viljely tehdään luonnonmukaisin menetelmin. Siinä pyritään käyttämään kastelussa sadevettä, joka vähentää keinokastelun tarvetta ja täten vedenkulutuksen määrää. Lisäksi maaperä pyritään pitämään terveempänä vuoroviljelyn ja pitäytymällä perinteisistä torjunta-aineista. Usein tämä näyttäytyy myös pelloilla työskentelijöiden elämässä, sillä työympäristön kemikaalikuorma on pienempi. 

Mistä tiedän, että kyseessä on oikeasti luomupuuvilla? 

Sertifikaatit varmistavat, että luomupuuvilla on oikeasti luomua. Voit lukea artikkelimme, joka käsittelee erilaisia tekstiilien sertifikaatteja täältä. Luomupuuvillalla on kaksi yleistä sertifikaattia, GOTS ja OCS.

GOTS

GOTS eli Global Organic Textile Standard on johtava luomulaatua varmistava kolmannen tahon sertifikaatti. GOTS-leiman saa tuote, jonka materiaalista vähintään 70% on luomulaatuista. Luomumateriaalin määrän lisäksi sertifikaatti edellyttää tiettyjä ekologisia ja eettisiä käytäntöjä koko tuotannon matkalta.

Gugguun käyttämä luomupuuvillalanka on GOTS-standardin (Global Organic Textile Standard) hyväksymää puuvillaa. GOTS on laaja ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka kattaa koko tuotantoketjun prosessin luonnonmukaisesti. Standardi takaa, että lanka on valmistettu vähintään 95 % ekologisesta materiaalista ja että langan tuotanto on toteutettu ympäristöä säästäen sekä sosiaalista vastuuta kantaen. Puuvillaisissa neuleasusteissa käytämme BIO -laatua, jolla on GOTS-sertifikaatti. Käyttämämme puuvilla viljellään Turkissa ja Intiassa.

OCS

OCS eli Organic Content Standard on kansainvälinen kolmannen tahon sertifikaatti, joka takaa tuotteen olevan luomua joko täysin tai osin. 

OCS tarjoaa kaksi sertifikaattivaihtoehtoa: OCS 100 ja OCS Blended. OCS 100 vaatii tuotteelta enemmän; sen tulee sisältää vähintään 95% luomulaatuista materiaalia. OCS Blended sen sijaan hyväksyy tuotteet, jossa vähintään 5% käytetystä materiaalista on luomulaatuista ja loput muita luonnonkuituja tai synteettisiä kuituja.

Luomupuuvilla Gugguun tuotteissa

Olemme systemaattisesti kasvattaneet luomupuuvillan määrää Gugguun tuotteissa.  - Tavoitteenamme on kasvattaa GOTS- sertifioidun puuvillan kokonaismäärä tuotteissamme 90%:iin. Olemme hyvin matkalla tätä kohti - GOTS-sertifioidun puuvillan osuus tuotteissamme on kasvanut lähes 30% parissa vuodessa. 

Neuleasusteet

Keväisin tuomme myyntiin luomupuuvillasta valmistetut neuleasusteet. Neuleasusteet valmistetaan Suomessa ja ne ovat 100% luomupuuvillaa. 

Pesuohjeet

Pesu 60℃. Pestään samanväristen kanssa. Jos kyseessä on tupsullinen tuote, tupsu tulee poistaa pesun ajaksi. Rumpukuivaus kielletty. Valkaisuaineiden käyttö sekä valkaisuaineita sisältävän tahranpoistoaineen käyttö kielletty.

Printtitrikoo

Vaihdoimme aikaisemman perinteisestä puuvillasta valmistetun kuviollisen trikookankaan luomupuuvillaversioon asteittain vuosina 2020 ja 2021 ja nyt kaikki Gugguun kuviolliset trikootuotteet valmistetaan kankaasta, joka sisältää 95% luomupuuvillaa ja 5% elastaania. 

Pesuohjeet

Pesu 40℃. Pestään samanväristen tekstiilien kanssa. Moniväriset tuotteet pestään vaaleimman värin mukaan. Pestään nurinpäin käännettynä. Kuivaus ripustettuna sisätiloissa, ei rumpukuivausta. Valkaisuaineiden käyttö sekä valkaisuaineita sisältävän tahranpoistoaineen käyttö kielletty. Ei kemiallista puhdistusta. Silitys matalalla-tai keskilämmöllä.

Printticollege

Printtitrikoon tavoin, siirryimme aikaisemmasta perinteisestä puuvillasta valmistetusta kuviollisesta collegekankaasta luomupuuvillaversioon. Nyt kaikki Gugguun kuviolliset collegetuotteet ovat valmistettu kankaasta, joka sisältää 95% luomupuuvillaa ja 5% elastaania. 

Pesuohjeet

Pesu 40℃. Pestään samanväristen tekstiilien kanssa. Moniväriset tuotteet pestään vaaleimman värin mukaan. Pestään nurinpäin käännettynä. Kuivaus ripustettuna sisätiloissa, ei rumpukuivausta. Valkaisuaineiden käyttö sekä valkaisuaineita sisältävän tahranpoistoaineen käyttö kielletty. Ei kemiallista puhdistusta. Silitys matalalla-tai keskilämmöllä.

Kuviolliset lippikset ja hatut

Gugguun suosituissa lierihatuissa ja lippiksissä käytettävä kuviollinen kangas on myös luomupuuvillaa. Tästä kestävästä materiaalista on valmistettu myös kevään 2022 uutuustuote, Print Backpack. Materiaali on 100% luomupuuvillaa.

Pesuohjeet

pesuohje lippis

Ei konepesua. Rumpukuivaus kielletty. Valkaisuaineiden käyttö sekä valkaisuaineita sisältävän tahranpoistoaineen käyttö kielletty. Silitys miedolla lämmöllä.

Lopuksi

Luomupuuvillan määrän lisääminen Gugguun tuotteissa on tärkeä osa vastuullisuusstrategiaamme. Olemme tähän mennessä saanut positiivista palautetta asiakkailtamme uusien kankaiden pehmeydestä ja mukavuudesta ja jatkamme edelleen tiiviisti etsintöjä, jotta löydämme laatustandardeihimme sopivat luomupuuvillakankaat myös muihin tuotteisiimme.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.