Muodin vastuullisuussertifikaatit

Kestävä kehitys, eettisyys ja vastuullisuus ovat tärkeitä aiheita ja niistä puhutaan nyt enemmän kuin koskaan. Vastuullisuus ja muoti ovat erityisen tärkeä aihe, sillä vaatteiden tuotanto on valtava ala, jolla on paljon kehitettävää. Tekstiili-alaa kehitetäänkin jatkuvasti esimerkiksi erilaisten sertifikaattien avulla, jotka auttavat yrityksiä parantamaan omia toimiaan ja tuomaan asiakkaille enemmän läpinäkyvyyttä ja helpotusta ostopäätöksiin. 

Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia yleisimpiä eettisiin ja ekologisiin kriteereihin perustuvaa sertifikaattia ja kerromme, kuinka näitä sertifikaatteja käytetään Gugguun tuotteissa.

Artikkelissa pääset tutustumaan seuraaviin sertifikaatteihin:

GOTS - Global Organic Textile Standard

The Global Organic Textile Standard, eli GOTS, on luomukuituihin keskittynyt sertifikaatti. Luomulaadun lisäksi GOTS valvoo tuotteiden elinkaaren ekologisuutta, kemikaalien käyttöä sekä eettisiä aspekteja, kuten työoloja.

Global Organic Textile Standard varmistaa luomupuuvillan laadun

GOTS on kolmannen osapuolen sertifikaatti, joka tarkoittaa, että sertifikaatin saamiseksi käydään aina erillisen auditoijan tekemä tutkinta. Nämä tutkinnat toteuttaa GOTSin kouluttamat ja hyväksymät Certification Body- ryhmät, jotka arvioidaan ennen hyväksymistä ja joita GOTS monitoroi jatkuvasti luotettavien tulosten saamiseksi.

GOTS tarjoaa kahta erilaista sertifikaattia. Alempi taso on GOTS label. Korkeampi taso on GOTS organic label.

GOTS labelia varten tuotteen kuitukoostumuksesta tulee olla vähintään 70% luomukuituja. GOTS organic labelia varten kuitukoostumuksesta 95% tulee olla luomukuituja. Loput 30%-5% voivat olla ei-luomulaatuista luonnonkuitua (esimerkiksi tavallinen puuvilla) tai synteettistä kuitua (esimerkiksi elastaania). GOTS on myös tarkka siitä, mikä lasketaan luomukuiduksi - esimerkiksi tietyillä tavoin käsitellyt bambukuidut eivät täytä kriteereitä, vaikka itse bambu olisikin luomuviljelty.

Kuitujen luomulaadun lisäksi GOTS valvoo tuotteen elinkaaren ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia. GOTS siis valvoo esimerkiksi seuraavien kriteereiden täyttymistä: 

 • Käytettyjen väriaineiden tulee olla ympäristöystävällisiä ja hyväksyttyjä
 • Jätevedet tulee käsitellä ympäristöystävällisesti
 • GOTS ei hyväksy klooria, formaldehydiä tai raskasmetalleja
 • Lapsityövoiman käyttö on ehdottomasti kielletty
 • ILO työelämän perusoikeuksia tulee noudattaa

Gugguun tuotteista kuviolliset trikootuotteet, kuviolliset lierihatut ja lippikset sekä puuvillaneuleet ovat valmistetaan GOTS organic label- sertifioiduista materiaaleista. Lue lisää GOTSista täältä.

Oeko-tex 100 standard

Oeko-tex 100 standardi on kansainvälinen tekstiilien sertifikaatti, joka keskittyy erityisesti tuotteiden turvallisuuteen. Standardin avulla valvotaan, että tuotteissa ei ole jäämiä haitallisista aineista, kuten torjunta-aineista, raskasmetalleista tai formaldehydistä. Tavoitteena on varmistaa, ettei tekstiileistä aiheudu haittaa ihmisten terveydelle.

Gugguun kankaissa suositaan Oeko Tex 100-standardia

Kriteeristö on hieman erilainen perustuen tuotteiden luokitukseen. Erilaiset tuotteet on jaoteltu neljään luokkaan perustuen käyttötapaan. Luokat ovat:

1. Luokka: Ensimmäisessä luokassa on korkeimmat kriteerit. Tähän luokkaan kuuluvat esimerkiksi vauvojen tuotteet. 


2. Luokka: Toiseksi korkeimmat kriteerit ovat tuotteilla, jotka ovat suorassa ihokontaktissa. Tähän luokkaan kuuluvat esimerkiksi alusvaatteet ja paidat. 


3. Luokka: Kolmas luokka koostuu tuotteista, joilla ei ole suoraa ihokontaktia. Tälläisiä tuotteita ovat esimerkiksi takit ja asusteet, kuten vyöt.


4. Luokka: Matalimmat kriteerit on tuotteilla, joita ei käytetä keholla. Esimerkiksi sisustustekstiilit kuuluvat tähän kategoriaan. 

Sertifikaatti tulee uusia vuosittain. Myös kriteereitä tarkastellaan vähintään vuosittain, jotta ne ovat ajan tasalla uusimman tiedon ja tutkimuksen kanssa. Tuotteiden testaus sertifikaatin saamiseksi toteutetaan neutraalien, yksityisten ja valvottujen testausinstituutioiden kanssa. 

Kaikilla Gugguun käyttämillä kankailla on Oeko-Tex 100 standardi.

Global Recycled Standard - GRS

Global Recycled Standard on kierrätysmateriaaleihin, sosiaaliseen vastuullisuuteen, ympäristöön ja kemiallisiin aineisiin keskittyvä sertifikaatti. GRS on luonut vahvan listan kriteereitä ja vaatimuksia, joita kolmannen tahon neutraalit auditoinnit noudattavat. Sertifikaatti on perustettu Control Union Certificationsin toimesta vuonna 2008.

Global Recycled Standard logo viestii kierrätettyjen materiaalien käytöstä

Kierrätyssertifikaattina GRS keskittyy tietenkin vahvistamaan kierrätyskuitujen määrän tuotteissa. Tämä takaa sen, että tuotteiden ilmoitettuun kuitukoostumukseen voi luottaa. Tämän lisäksi GRS tarkastelee myös työskentelyoloja, ympäristöystävällisyyttä ja kemikaalien käyttöä. Tavoitteena on lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä materiaaleissa ja samalla minimoida tuotannosta johtuvia mahdollisia haittoja luonnolle ja ihmisille. Näiden toimien kautta tuotteiden elinkaaren läpinäkyvyyttä voidaan lisätä ja auttaa täten asiakkaita tekemään parempia ostopäätöksiä. 

Minimivaatimus Global Recycle Standardin saamiseksi on, että tuote sisältää vähintään 20% kierrätettyjä materiaaleja. Koostumuksen lisäksi GRS seuraa koko prosessia kierrätyksestä B2B myyntiin saakka. Tämä takaa sen, että tuote on sitä mitä se lupaa, mutta että myös tuotantoprosessit ovat kriteerien mukaiset.

Kun tuotteella tai materiaalilla on Global Recycled Standard, voit luottaa siihen, että se on valmistettu hyvissä työoloissa ja että tuotantoprosessi on ympäristöystävällinen.

Gugguun silkkisestä kankaasta valmistetut kietaisuhameet- ja mekot, kuviolliset uimapuvut ja verkkatakit- ja housut on valmistettu kankaista, joilla on Global Recycled Standard. Kaikki nämä kankaat on valmistettu 100% kierrätysmateriaaleista. 

BLUESIGN® system

Vuonna 2000 perustettu BLUESIGN® on kansainvälinen organisaatio, joka tukee tekstiiliteollisuuden turvallisuutta ja vastuullisuutta aina työoloista valmiisiin tuotteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että haitallisten kemikaalien käyttöä valvotaan ja kaikkia materiaaleja voidaan seurata turvallisuuden ja ekologisuuden varmistamiseksi. BLUESIGN® puhuu läpinäkyvyyden ja seurannan puolesta tekstiilialalla. Työtä tehdään, jotta tekstiilialan yritykset ympäri maailman voisivat vähentää haitallisten kemikaalien, veden ja sähkön käyttöä prosesseissaan ja täten tehdä omasta liiketoiminnastaan vastuullisempaa, helpommin.

Bluesign partneriyritykset ovat sitoutuneet vastulliseen liiketoimintaan

BLUESIGN®in missio on vähentää tekstiilien ympäristövaikutuksia ja parantaa alan läpinäkyvyyttä. Näin saadaan lisättyä sekä tuotannon, että loppuasiakkaan turvallisuutta. 

Gugguun ulkovaatteiden ulkokangas sekä verkkatakit- ja housut valmistetaan BLUESIGN® system partner tehtaassa.

Gugguu - Eettisiä ja vastuullisia lastenvaatteita

Vastuullisuus ja turvallisuus ovat olleet tärkeä osa Gugguuta perustamisesta asti - haluamme jättää maailman parempaan kuntoon, kuin missä löysimme sen. Olemme aina tehneet parhaamme, jotta liiketoimintamme olisi vastuullista sekä luonnon, että ihmisten kannalta ja etsimme jatkuvasti uusia keinoja toteuttaa näitä arvoja. Kehitämme myös omaa kommunikointiamme, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme tärkeää läpinäkyvyyttä toimintoihimme. Vuonna 2020 julkaistiin Gugguu ensimmäinen vastuullisuusraportti. Tämän jälkeen olemme esimerkiksi...

 • Lisänneet luomupuuvillankäyttöä vaihtamalla kuviollisen trikookankaan aikaisemmasta 92% puuvilla / 8% elastaani versiosta uuteen 95% luomupuuvilla / 5% elastaani versioon sekä printillisten kesähattujen kankaan 100% luomupuuvillaan
 • Lisänneet kierrätysmateriaalien käyttöä vaihtamalla kuviollisten uimapukujen materiaalin uuteen kankaaseen, joka 80% kierrätettyä polyesteria ja 20% kierrätettyä elastaania
 • Parantaneet varastomme jätteidenkäsittelyä lisäämällä eri materiaalien kierrätystä
 • Aloittaneet yhteistyön Home Street Home hyväntekeväisyysjärjestön kanssa Keniassa
 • Saavuttaneet tason B Eetti Ry:n Rank a Brand- selvityksessä
 • Päässeet Good on You- listalle arvosanalla “Hyvä”

Jatkamme uusien asioiden oppimista ja etsimme vastaisuudessakin uusia keinoja tehdä liiketoiminnastamme vieläkin vastuullisempaa.