Tarinoita asiakkailtamme "Merkkivaatteet päiväkodissa - voiko niitä käyttää?"
Äitinä olen ollut aina hyvin tarkka tyttäreni vaatteiden ominaisuuksista, laadusta ja käytännöllisyydestä. Minulle on tärkeää, että lapsellani on vaatteet, jotka ovat kestäviä ja joissa hän kokee olonsa mukavaksi leikkiessä ja touhutessa arjen toiminnoissa.
Mukavuuden ohella pidän siitä, että vaate näyttää kauniilta sekä siistiltä ja tyttärenikin tuntuu nykyään arvostavan sitä myös oman ikätasonsa mukaisesti. Näiden lisäksi pidän erityisen tärkeänä, että lastenvaatteissa käytettävät materiaalit ovat turvallisia ja hyväksyttyjä, eivätkä sisällä mitään haitallista.
Lasten ulkovaatteissa olen pitänyt tärkeimpinä ominaisuuksina niiden käytettävyyttä, vedenpitävyyttä, hankauksen kestoa ja lämpöisyyttä.
Olen kokeillut useampaa merkkiä, mutta usein niissä on kokemuksen perusteella pettänyt nopeasti jompikumpi – laatu tai käytännöllisyys.
Ostin ensimmäisen Gugguun välikausihaalarin tyttärelleni hänen ollessaan noin 1 vuoden ikäinen. Tuolloin alkoi myös hänen päiväkotitaipaleensa ja uuden edessä sitä joutui pohtimaan hyvin paljon, mitä kaikkea pitää hankkia päiväkodin aloitusta varten.
Olin nähnyt kuvia ja kuullut hyviä kokemuksia Gugguun välikauden ulkohaalareista, joten päätin ostaa sellaisen kokeiluun. Alkuun varasin päiväkotiin mukaan myös varahaalarin mahdollisten vahinkojen varalta. Varahaalaria säilytettiin erillisessä kassissa, jotta se ei vienyt lapsen lokerosta tilaa pääasiallisilta vaatteilta.
Lasta hakiessani törmäsin kuitenkin usein siihen, ettei ostamaani merkkihaalaria uskallettu laittaa ulos vaan lapselleni oli puettu päiväkodissa päälle mukana ollut varahaalari. Vastaavia tilanteita oli toistuvasti. Ystävällisesti kerran kysyessäni asiaa, päiväkodin henkilökunta kertoi, etteivät uskaltaneet laittaa “niin kallista merkkihaalaria” ulos likaantumaan. Miksi? Eihän hinta kuitenkaan määritä sitä, onko vaate laadukas vai ei.
Keskustelin henkilökunnan kanssa siitä, että kyseisen haalarin vedenpitävyys on suurempi kuin kurahaalarissa ja muutkin ominaisuudet loistavia, joten sen voi ihan huoletta pukea lapselleni päälle ulos, vaikka se onkin merkkivaate. Sitä vartenhan minä olen haalarin ostanut, että sitä saa käyttää. Painotin ystävällisesti, ettei vaatetta tarvitse mitenkään varoa.
Minusta oli hieman hassua, että äitinä kannustin hoitohenkilökuntaa rohkaistumaan siinä, että myös merkkivaatteen saa laittaa lapseni päälle päiväkodin ulkoleikkeihin.
Täytyy myöntää, että olin ensimmäisen haalarin kohdalla itsekin alkuun hieman skeptinen ja mietin, voiko välikausihaalarin ominaisuudet tosiaan kestää koko syksyn touhut päiväkodissa ja kotona, lätäkössä istumiset, vesisateet, kiipeilyt, hiekkaleikit ym ja pysyä vieläpä käyttökelpoisena kaikkien touhujen jälkeen. Tämä piti täysin paikkansa ja haalarin kunto oli erittäin hyvä vielä syksykauden päätteeksi. Sain myytyä meille pieneksi jääneen haalarin eteenpäin seuraavan lapsen käyttöön, hyvällä jälleenmyyntihinnalla.
Talvea vasten valintamme osui jälleen Gugguun toppahaalariin. Kokemukseni mukaan haalari oli helppo pukea, ulkonäkö oli miellyttävä ja lisäksi haalari oli lämmin, mutta silti kevyen tuntuinen lapsen liikkuessa. Lapseni on aktiivinen liikkuja ja haalari oli hyvin monipuolisessa käytössä koko talven, päiväkodissa ja kotona. Alkuun huomasin tässä saman kaavan toistuvan, kuin syksylläkin.
Lapselleni puettiin varahaalaria päälle, vaikka Gugguun toppahaalari roikkui lapsen lokerossa ulkoilua varten. Miksi merkkivaatteen käyttöä edelleen arasteltiin? Ymmärtääkseni kyse oli siitä ajatuksesta, että vaate lukeutuu hieman hinnakkaampaan brändiin ja sen vuoksi ei uskallettu ottaa riskiä, mikäli vaate meneekin rikki päiväkodin käytössä.
Kerroin jälleen henkilökunnalle, ettei mahdollinen rikki meneminen haittaisi minua ja pyysin, että juuri nämä vaatteet päätyvät jatkossa lapseni päälle, koska ne on tarkasti valittu niiden laadun, ominaisuuksien ja käytettävyyden vuoksi.
Merkkivaatteita myydään usein eteenpäin sosiaalisessa mediassa nettikirpputoreilla. Olen törmännyt usein lastenvaatekirppiksien ryhmissä erinäisiin keskusteluihin ja myynti-ilmoituksiin, joissa mainitaan, onko jokin merkkivaate ollut “ihan päiväkotikäytössä” vai onko kyseessä “paremmassa menossa ollut” vaate. Ulkovaateilmoituksissa saattaa olla maininta “ollut vain kauppatakkina”. Lisäksi kysytään, onko vaatteissa tai jopa ulkovaatteissa tahroja tai jotain muita käytönjälkiä.
Olen pohtinut, miten voisimme muuttaa merkkivaatekulttuuria siihen suuntaan, että niitä uskallettaisiin käyttää rohkeammin myös arjessa ja päiväkodissa, niinkuin muitakin vaatteita? Jos pohditaan vaatteen pitkäikäisyyttä, kestävät oman kokemukseni mukaan juurikin nämä laadukkaat merkkivaatteet paremmin kierrätyksen lapselta toiselle, ellei kolmannellekin.
Tänä päivänä tyttäreni on 4-vuotias ja käytämme edelleen Gugguuta. Haalari on vaihtunut takiksi ja paidat mekoiksi, mutta luottamus merkkiä kohtaan on pysynyt. Olemme ihastuneet sisävaatteissa Gugguun mekkojen käytännöllisyyteen ja monipuolisuuteen.
Vaatteet ovat kestäviä sekä kauniita ja niitä voi hyvin yhdistellä niin arkeen, kuin juhlaankin. Vaatteiden värimaailma on herkullinen ja kuosit vaihtuvia. Tyttäreni saa kokea olevansa prinsessa myös päiväkodissa ja minä äitinä taas luottavainen, että mekko on käytännöllinen ja mukavan tuntuinen lapsen päällä. Päiväkodissa tulevat tahrat eivät haittaa, koska nämä vaatteet kyllä kestävät pesut. Voin suositella kyseisen brändin vaatteita kaikille, jotka arvostavat vaatteissa samoja asioita kuin minä.
Haluan, että lapseni voi leikkiä, touhuta ja ulkoilla päiväkodissakin huolettomasti ja turvallisesti. Gugguu on meidän luottomerkkimme ja lapsemme saa ja pystyy osallistumaan tämän brändin vaatteet päällä jokaiseen arjen askareeseen, myös päiväkodissa.
Lapsi saa olla lapsi — myös merkkivaatteet päällä.
Kiittäen, Ninni
Jätä kommentti